Magyar lobbi nincs - ám ha mégis, az siker!

2014. december 16. 15:00 - Tom Lemon

Az adventi időszak igencsak bővelkedik megmosolyogtató hírekben. Nézzük ma ezt: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Magyarország szuverenitás szempontjából aggodalomra okot adónak tartaná, ha egy ország akciótervet akarna végrehajtani Magyarországon a kormánnyal való egyeztetés és az egyetértése nélkül. A miniszter közölte, (...) hogy nem tartanák helyesnek azt sem, ha egy ország azért támogatna civil szervezeteket, hogy azok nyomást gyakorolnának bármilyen ügyben egy másik ország demokratikusan megválasztott kormányára.

Valamit tisztázzunk: a kérdést két oldalról is meg lehet természetesen közelíteni, és ezt most tegyük is meg, hogy eltekintünk az egyértelmű Magyarország-Egyesült Államok ellentéttől!

Az egyik oldal alapján - amit én most a légiesen könnyed támogatottságszerzési demagógiának fogok elnevezni - bizonyos országok beavatkoznak szegény-szerencsétlen, hátrányosabb helyzetű országok demokratikus vagy épp nem demokratikus államok életébe. Ilyenkor ezek a nagy hatalmi és pénzügyi háttérrel rendelkező országok egy pillanatig sem nézik azt, hogy ezen tevékenységükkel milyen hátrányba hozzák a kisebb országot és annak dolgos népét.

szijjarto-mackey.jpg

Egy kisebb, felemelkedő ország sosem élne ezzel a gyakorlattal! Szegény Szijjártó Péternek nem egy álmatlan éjszakája volt, mielőtt külügyminiszter lett, amikor azon rettegett, hogy beiktatása napján az Alkotmányvédelmi Hivatal átnyújtja neki a titkos aktákat egy esetleges magyar akciótervvel kapcsolatban. 

Pár héttel később viszont csak belebotlott ebbe a cikkbe:

Négy évig a Századvég Alapítvány vezette konzorcium képviseli a magyar érdekeket és lobbizik Magyarországért Észak-Amerikában nettó 1 milliárd 360 millió forintért. Tavaly hasonló tevékenységre - politikai és gazdasági érdekképviseletre és érdekérvényesítésre az Egyesült Államokban, valamint tanácsadásra - még Fellegi Tamás volt fejlesztési miniszterhez köthető tanácsadócég konzorciumával szerződött a Miniszterelnökség

Kiderült, hogy a másik oldal ezt az egészet egyszerűen politikai/gazdasági lobbitevékenységnek hívja, ráadásul ez egy olyan gyakorlat, aminek hagyományai évszázadosak a világpolitikában. Bár tény, hogy a nagyobb anyagi és erőbeli pozíciók határozottan módosítják a lobbizás sikerét, a lehetőség minden egyes ország számára adott. Még számunkra is! És ezt a bűnös játszmát mi is űzzük több éve!

Szijjártó Péter természetesen ezt nagyon jól tudja, legalábbis nagyon remélhetjük, hogy tudja. De persze a magyar tevékenységi kört soha nem merné ilyen galád módon összemosni például az amerikai lobbival, amely ugye egy 3-szor megválasztott, 33-szorosan demokratikus és 333-szor... Na, értitek.

Nem, a magyar programok nem végeztek ilyen galád munkát, mint az amerikai ügynökök itthon. A norvégokról, újabban pedig a svájciakról ne is beszéljünk! Mindenki ismeri a viccet, hogy egy amerikai, egy norvég és egy svájci bemegy egy demokratikus országba, és... ha még nem hallottad, nyugodj meg: jövőre benne lesz a másodikos olvasókönyvben, majd elolvasod ott.

De különben most tényleg, mit is csinálunk mi kint ennyi közpénzből Amerikában?

A Fellegi által vezetett Hungary Initiatives Foundation (HIF) - amiből a kitiltási botrány környéken elkezdtek elszivárogni a kuratóriumi tagok, most pedig láthatóan a Századvégen keresztül lefejezésre került - több, a magyar érdekeket szem előtt tartó, vagy a kormányzati érdekeknek megfelelő lépéseket szorgalmazó amerikai  szervezetet támogatott adományokkal.

Az egyik ilyen jelenleg elhíresült adomány (legalább 100 ezer dollár, aprópénz) a McCain szenátor alapítványának. Oké, nem lehet mindig a nyerő lóra tenni, a fene se gondolta volna, hogy McCain nem az adományozók listájának átolvasása után írja meg a beszédeit.

A szervezet honlapját átböngészve valójában nem találunk húsba vágó konkrétumokat, mondjuk ezt egy háttérbeli lobbiközponttól el is várom valamilyen szinten. Ami létszik, hogy magyar kulturális és gazdasági társaságok támogatásával és előtérbe helyezésével tengették napjaikat. Láthatóan nem valami jól, mert az érdekképviselettel a következő négy évre már nem őket bízták meg, igaz, a költségvetés és nagyot esett (a HIF 15 millió dolláros alapító vagyonnal indult, a Századvég most ennek kevesebb mint a felét kapja meg).

Mondjuk ha ennyiből is meg lehet csinálni egy jól kidolgozott szakmai programot, akkor szerintem mindenki örülhet, legalább több marad stadionra... khm, mármint a csökkenő számú szegények étkeztetésére. Szóval hajrá, lehet, hogy ebből a pályázatból végre valami jó sül majd ki! 

Ezt a milliárdos pályázatot egy bicikliző majom is megírhatta volna - 444

Mondjuk nem tudom mire számítottam, mikor ugyanannak adják a lobbitevékenység lebonyolítását, aki kommunikációs téren alapból a legtöbbet bonyolított már eddig is az egész magyar-amerikai kapcsolaton... Szóval ha Szijjártó Péter mai felszólalásának az lesz a végeredménye, hogy mégse akarunk ilyen elképesztően bűnös tevékenységekben részt venni a közeljövőben, akkor én vele vagyok - erre tényleg felesleges kidobni 1,3 milliárd forintot.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://funternativ.blog.hu/api/trackback/id/tr686987439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.12.17. 07:10:34

Ne hazudj...

A lobbizási tevékenység arról szól, hogy az adott ország, cég, ... vezetőinél, döntéshozóinál, elérjünk sikereket, előnyöket.

Amerika pedig éppen a vezetők, döntéshozókat megkerülve, szponzorálja az őket leválltani kívánó erőket.

Puccsot szerveznek teljesen egyértelműen.

Ahogy tették ezt Egyitomban, Ukrajnában.
Hol is lett jobb az élet a mesterséges beavatkozás után ?

Esetleg Irakban, Afganisztánban ?

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.12.17. 07:11:42

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

Tegnap a külföldről pénzelt puccsisták, a külföldről pénzelt tüntető csürhe elkezd vandálkodni, rendőröket dobálni, és két tüntető feje bibis lett.
Az index hosszabb cikket kanyarított róluk, mint a 2006-os azonosító nélküli rendőrattackról, ahol ellenzéki képvielőket vertek, tömegeget taroltak le kardlappal, viperával, szemeket lőttek ki.

Méghogy sajtószabadság.
A ballib sajtó gusztustalan média fölénye Kádár óta töretlen. - See more at: iflgazdasag.blog.hu/2014/12/16/elgurult_a_gyogyszer_a_kormanyban#sthash.GfG9BfXM.dpuf

lavór 2014.12.17. 08:06:40

Megint félrebeszél. Azért nincs lobbink, mert már csak röhögnek rajtunk.

lavór 2014.12.17. 08:08:17

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

Nem baj, tegnap a könnygázspray már előkerült. Legközelebb mit vesznek majd elő?

igazi Ténytár 2014.12.17. 09:07:04

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: "Tegnap a külföldről pénzelt puccsisták, a külföldről pénzelt tüntető csürhe elkezd vandálkodni, rendőröket dobálni, és két tüntető feje bibis lett."

Ez is igaz, de meg mennyire!

________
"Budaházy György néhány árpádsávos és EU-t tagadó zászlóval megpróbálta meghekkelni a rendezvényt."

www.hir24.hu/kulfold/2014/05/21/putyin-szarnyai-alatt-az-europai-szelsojobb/

________

igazi Ténytár 2014.12.17. 09:13:40

@ A magyar lobbirol nagyon igazad van!

Epp par napja aktivazltak magukat ujra amikor ORBANNAL AZONOSITOTTAK A MAGYARSAGOT es McCaint a magyar neptol valo bocsanatkeresre szolittak fel, mert Vezenylo tabornokot biralni mereszelte (nem mellesleg semmivel sem kemenyebben mint Orban tette Antall JOzseffel, Boros peterrel es Csurka istvannal)

_______
nepszava.com/2014/12/amerika/eszak-koreai-stilusu-levelet-irt-az-amerikai-magyar-szovetseg.html

www.atv.hu/belfold/20141210-nyilvanos-bocsanatkeresre-szolitotta-fel-mccaint-az-amerikai-magyar-szovetseg

Az Orbán-rezsim elvtelen támogatójaként ismert, számos szélsőségest is tömörítő Amerikai Magyar Szövetség az észak-koreai diktatúrát megszégyenítő levelet írt John McCain szenátornak, amelyben a „magyar nép” és a „magyar emberek” megsértésével vádolják a republikánus szenátort, mert Orbán Viktort bírálta. A népi Korea stílusát idéző levél azt követeli, hogy McCain dicsérje meg Magyarországot. A primitív szöveg arra utal, hogy az Amerikai Magyar Szövetség republikánusokkal szimpatizáló tagjait megzavarta, hogy az általuk mélyen tisztelt John McCain szenátor neofasiszta diktátornak nevezte Orbán Viktort. Kellene az antiszemita amerikai magyaroknak valami kapaszkodó, hogy a Vezérrel még sincs semmi baj. A vele szembeni kritika csak liberális zsidó ármány, McCain-t csak ideig-óráig „megtévesztették”.

Az Amerikai Magyar Szövetséget bitorló és magánszervezetének tekintő Frank Koszorus, Jr., valamint Bryan Dawnson jegyzi azt a december 8-i levelet, melyben az Amerikai Magyar Szövetség bocsánatkérésre és Magyarországnak a nyilvánosság előtti dicséretére szólítja fel John McCain szenátort amiatt, hogy a múlt héten neofasiszta diktátornak nevezte Orbánt.

A nemzeti érzést az antiszemitizmussal és fasizmussal össztévesztő szervezet keveri a szezont a fazonnal, mert McCain Orbán személyét érintő kritikájára, valamint a magyarországi demokrácia és jogállam felszámolására vonatkozó bírálatára azzal válaszol, aminek a bírálathoz semmi köze, hogy „Magyarország elkötelezett tagja a NATO-nak és szövetségese az USA-nak”

_______

igazi Ténytár 2014.12.17. 09:20:15

@egy igazi Ténytár: Es milyen erdekes, hogy a "a külföldről (magyarorszag) pénzelt " Koszorus kovetelozik az Orban altal igazi hosnek nevezett McCain ellen

keyframe.nava.hu/service/gallery/keyframe/2013/01/24/duna-49570/duna-49570-05195500.jpg

2014. október 3.,

A Magyar Érdemrend tiszti keresztjét adta át ifjabb Koszorús Ferencnek, az Amerikai Magyar Szövetség (AHF) elnökének és Mario Diaz-Balart amerikai republikánus képviselőnek, a kongresszusi magyar caucus tagjának Washingtonban Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

2014. December 9.

Koszorús Ferenc elnök sürgeti John McCaint, hogy kérjen bocsánatot a magyar néptől (!!!) a neofasiszta megjegyzésért és az azt követő nyilatkozatért, amiben megkérdőjelezi Magyarország szövetségesi és baráti értékeit. A Magyarországot ért bírálatokért részben az ellenzéki pártokat és nyugati szövetségeseiket hibáztatták.

igazi Ténytár 2014.12.17. 09:21:13

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: "Persze mit varjunk az ilyen FELJELENTGETŐ-SPICLI AMERIKÁS MAGYAROKTÓL mint Lipták es társai?!
Mindig is ezt csinaltak az USA-ban.

__________

www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/118230

Az „amerikai magyar lobbi” feljelenti a munkahelyén Charles Gatit (meg Bajnait és Simonyit)

Galamus-csoport
2012.02.11.03:26

Lipták Béla, a magyar jobboldal elkötelezett híve, az úgynevezett amerikai magyar lobbi vezetője levelet intézett Charles Gati munkahelyi vezetőjéhez, illetve saját szervezetének mintegy 1200-1300 tagjához. A két levelet betűhíven közöljük.

___________

szárá 2015.02.03. 16:06:34

Fel vagyok háborodva, hogy nincs írás! Azt hittem végre lesz egy humoros oldal, amit lehet olvasgatni, és erre semmi... Kérem ezen azonnal változtatni szíveskedjék! Köszönöm!

igazi Ténytár 2015.02.04. 10:15:01

@ Fideszes hazug magyar libbizas es az erdemenye

______
Kamu, hogy Merkel új BMW-gyárat hozott Orbánnak

index.hu/gazdasag/2015/02/04/kamu_hogy_merkel_uj_bmw-gyarat_hozott_orbannak/

A BMW kedden cáfolta azokat a magyarországi sajtóértesüléseket a Dow Jones Newswiresnek, miszerint új gyárat építenének Magyarországon. Hozzájuk hasonlóan a Mercedest tulajdonló Daimler AG is cáfolta, hogy bővítenék a kecskeméti gyárat.
süti beállítások módosítása